HTML

Háromnegyed

A 2010-es választásokon a jobboldal történelmi lehetőséget kapott. Ez a blog azért jött létre, hogy 2002 soha többé ne ismétlődhessen meg.

Friss kommentek

Budaházy-ügy: amire nincs magyarázat

2010.10.13. 17:00 borsikm

A mostani kormányzattal szemben tanúsított legnagyobb jóindulatom mellett sem tudok elmenni szó nélkül amellett, ami Budaházy Györggyel a fülkeforradalom óta történik. Nem tudok elmenni mellette, mert jó érzésű, egészséges erkölcsi érzékkel megáldott ember nem mehet el mellette. Miről is van itt szó?

Gyurival szemben két eljárás volt folyamatban, a "kevésbé súlyos" ügyében hirdettek ma ítéletet. A történet röviden a következő: a 2006-os ostrom után Gyuri ellen körözést adtak ki, ám ő nem adta fel magát, bujkált, csak 2007 március 15-én fogták el. Hogy ezt milyen megfontolásból tette, az az utólag megsemmisített, koncepciós eljárásokban született ítéletek, illetve a mostanában napvilágot látott, az előzetesbe kerülőkkel szemben tanúsított, észak-koreai mentalitást megszégyenítő bánásmóddal kapcsolatos tanúvallomások ismeretében teljesen érthető. Bujkálása során sikerült pár írását eljuttatnia a nemzeti radikális médiához, melyekben azt fejtegette, milyen eszközökkel, milyen módszerekkel lehetne elérni a hatalom távozását, illetve milyen közjogi rendszert tart kívánatosnak. Nos, ezen írások ürügyén indult ellene eljárás, "alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása blablabla" ürügyén. Első körben azonban Draskovicsék valamit elkúrtak, és véletlenül felmentő ítélet született. Draskovicsék igazságának azonban le kellett győznie a tényeket, ezért másodfokon új eljárást rendeltek el. Ez az új eljárás, hogy-hogy nem, felfüggesztett börtönbüntetést eredményezett mind első fokon, mind másodfokon, többek között azzal az indokkal, hogy a másik ellene folyó eljárás kapcsán, terrorizmus vádja miatt jelenleg is előzetesben is ül. (???) Az ítélkező bírónő egyébként nem csinált mást, csak hozta a formáját. Érdemes utána olvasni régebbi ügyeinek is.

Terrorizmus vádja, na igen. A terrorcselekmények kimerültek pár lábtörlő megpörkölésében, és valaki megverte Csintalant. Ebből kellett ügyet kreálni, BGY ugyanis kezdett módfelett zavaróvá válni, legkésőbb akkor, amikor Sukoró ügyét megpiszkálta. Nosza, letartóztattak Draskovicsék pár szerencsétlen felhasználót, aki anno regisztrált a Hunnia.hu-ra, közben bemutattak egy robbantásos felvételt, melyről kiderült, hogy bonyhádi fiatalok kísérleti hülyülése volt csupán. A letartóztatottakat addig szopatták előzetesben, míg az eléjük tett vallomást alá nem írták, és végre megvolt a tökéletes Budaházy-ügy. Ja igen, volt még a Benkő nevű hős állampolgár, aki állítólag önszorgalomból rögzítette mobilon a nagy szervezkedést, ám sztorija talán még a Népszava olvasóiban is kételyeket ébreszt. Fentiek mindenesetre elégnek bizonyultak ahhoz, hogy immár másfél éve előzetesben tarthassák a hazafit. Tárgyi bizonyíték nincs, szembesítés nem volt, épeszű ember számára az egész eljárás messziről bűzlik, függetlenül attól, hogy egyébként Budaházy módszereivel, nézeteivel egyetért-e vagy sem. Az eljárás egyébként kísértetiesen hasonlít a Tomcat ellen folytatott koncepciós perre, azzal a különbséggel, hogy az annak során elkövetett hibákat, melyek végül a médiahacker felmentéséhez vezettek, igyekeztek elkerülni.

Két gondolat bánt engemet.

Egyrészt: A két ügy külön-külön is éppen eléggé vérlázító. Az viszont teljesen felfoghatatlan, hogy időközben lezajlott a fülkeforradalom, és ezek az eljárások zavartalanul folytatódtak, annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben az igazságszolgáltatás, a rendőrség és a büntetés-végrehajtás körében tapasztalt 2006-os anomáliáknak számtalan különböző vetülete látta meg a napvilágot, az események kivizsgálásával pedig parlamenti is vizsgálóbizottság foglalkozik.

Másrészt: Egy pillanatra sem lehet szem elől téveszteni, hogy a Fidesz jelenlegi hatalmi pozícióját szinte kizárólag annak köszönheti, hogy 2006 ősze óta ez a párt képviseli a morális ellenpólust, ez a párt lenne hivatott képviselni azt az értékrendszert, mely a Gyurcsányista kurzus amoralitását elveti, és amely mentén az ország érdekében, és nem az ország ellenében gyakorolja a hatalmat. Ahogy a '90-es rendszerváltás nem érthető meg '56 nélkül, ugyanúgy a 2010-es váltás sem érthető 2006 nélkül. Függetlenül attól, hogy azon "jobboldali" szellemi kör számára, melyben ma komolyan felmerül a gyurcsányi eszmében fogant Tom Lantos demokrácia-intézet létrehozásának szükségessége a jelenlegi kormányzat alatt, Budaházy radikalizmusa, módszerei elfogadhatatlanok, azt azért mindenképpen leszögezhetjük, hogy emberünk ebben az alapvető erkölcsi kérdésben mindig is a jó oldalon állt. Ott állt már akkor is, amikor Orbánék ellenében is követelte a 2002-es szavazatok összeszámlálását, és ott állt 2006-ban is, amikor a fideszesek megint arra hivatkoztak, hogy "nem vagyunk úgy öltözve".

Mindezek tükrében felmerül a kérdés, hogy a két lehetséges magyarázat közül melyik igaz? A vérlázító eljárások és ítéletek tényleg csupán a rendszer tehetetlenségégéből fakadnak, azaz abból, hogy az igazságszolgáltatás területén esedékes picsánrúgás és takarítás az önkormányzati választások előtt kontraproduktív volt, most pedig nem élvez elegendően nagy prioritást? Vagy tényleg annyira hibás a Fidesz ezzel kapcsolatos helyzetértékelése, illetve a fent említett szellemi körök - melyek amúgy nyilván tapsikoltak 2002-ben, mikor a tragikus vereség pillanataiban Pokorni azon örömködött, hogy a MIÉP nem jutott be - hatása, hogy mártírt gyártanak a tisztességes jobboldali kormányzásra amúgy semmilyen veszélyt nem jelentő Budaházyból?

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz budaházy pintér ballépések

A bejegyzés trackback címe:

https://haromnegyed.blog.hu/api/trackback/id/tr122369066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása