HTML

Háromnegyed

A 2010-es választásokon a jobboldal történelmi lehetőséget kapott. Ez a blog azért jött létre, hogy 2002 soha többé ne ismétlődhessen meg.

Friss kommentek

Török Gábor számai

2010.04.16. 15:20 borsikm

Éppen egy nappal azután, hogy a Jobbik szavazóiról, azok előéletéről írtam, Török Gábor is foglalkozott a témával. Bár meglehetősen óvatosan, mondhatnám profin fogalmaz, az általa felvázolt elmélet mégiscsak azt a mítoszt kívánja tovább táplálni, hogy a Jobbikosok döntő részben a szociktól szereztek szavazókat. Nem értek vele egyet. Tegnap is leírtam, illetve felméréseket is belinkeltem azzal kapcsolatban, hogy ez miért nincs így. Török azt a hibát követi el (bár beismeri, hogy akár el is követhette azt), hogy a szavazókra az anyagmegmaradás törvényét próbálja meg ráhúzni, azaz elmélete szerint ugyanaz a hatvanvalahány százaléknyi ember szavazott most is, mint 2006-ban. Szerintem nem így történt: A Fidesz középre tolódása (volt mszp-szavazók, illetve korábban bizonytalan, apolitikus szavazók megnyerése) az, ami megnyitotta a teret a Jobbik előtt. Ezt támasztja alá többek között az is, hogy a Fidesz hagyományosan az mszp-nél iskolázottabb választói rétege felhigult, míg a jobbikos választói réteg lényegesen fiatalabb (ne feledjük, négy év alatt közel 700k választó kapott szavazójogot), és a két nagyobb párt szavazóinál valamivel iskolázottabb is, továbbá az is, hogy a jobbikosok másodlagos pártpreferenciájában kiugróan magas a Fidesz százaléka (ez nem lehetne így ex-szocik esetében), vagy az is, hogy a Jobbikosok ötöde számára elfogadható Orbán, mint miniszterelnök. Hasonlóan az én igazamat erősíti Modor Tibi saját olvasói körében végzett (1400 fős) felmérése is. Én tehát megmaradok továbbra is a saját verziómnál. Akárhogy is, buta dolog lenne, ha a Fidesz konkrét bizonyítékok nélkül a másikat fogadná el készpénznek...

6 komment

Címkék: mszp fidesz jobbik szavazók szövetségesi stratégia

A bejegyzés trackback címe:

https://haromnegyed.blog.hu/api/trackback/id/tr111927025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drkovax 2010.04.16. 20:38:42

Mint jobbról érkezett jobbikos soha nem is fogod elhinni, hogy a pártbuborék egyre nagyobb részét volt szocik töltik ki. Illetve amikor majd érzékeled, hogy a balról jött szimpatizánsokhoz igazodik a párt parlamenti működése, akkor majd jól meglepődsz. Nem kell hinni TG-nek, de az ő okfejtése erős érveket tartalmaz (meg egyébként is elég ránézni a borsodi adatokra).

borsikm 2010.04.17. 09:35:15

@drkovax: nem, egészen addig nem fogom elhinni, amíg nem látok egy ezt alátámasztó felmérést, ellenben több olyat is látok, ami ezt nem támasztja alá. A számokból valóban kiolvasható a Török-féle feltevés, ám ha végigolvastad a kommenteket, láthatod, hogy másképp is lehet azokat olvasni. Önmagában nem alkalmasak tehát pusztán a számok arra, hogy egy ilyen következtetést levonjunk. Ami a parlamenti munkát illeti, majd meglátjuk, kikhez igazodik a működés. Persze az nyilvánvaló, hogy a hozzád hasonlók már a jogos kritikát is annak bizonyítékaként fogják kezelni, hogy a jobbikosok komcsik, szóval nem leszünk sokkal beljebb...

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.04.17. 11:17:39

Véleményem szerint a Jobbik megnövekedett táborának csak egyik része a fiatal, első szavazó. Meg ott vannak még persze a korábban is radikálisok, azonban az igazi tömeget az én véleményem szerint is a leszakadóbb körzetek volt maszop szavazói teszik ki.

Ha végignézzük az országot, vagy akár a Fővárost, látható, hogy a Fidesz nem nagyon tudott az MSZP korábbi fellegváraiban (leszámítva Baranyát) túlságosan erősödni (a többihez képest), Északkeleten meg magához képest továbbra is rosszul szerepelt. (most ez a "rossz" az 50% alattinak értendő) Itt viszont - és ez körzetenként is igaz, hogy míg a Fidesz stabilizálta támogatottságát, az összeomló MSZP mellett itt nőtt föl nagyon a Jobbik.
Ahogy megnézzük a Bp-i panelkerületeket. Ott a Jobbik lett a harmadik. Bel-Budán, a Fidesz terepén viszont labdába se rúgtak.

És könnyű belátni szerintem, hogy aki korábban az MSZP szavazója volt, mert a "bal" oldaltól várta sorsa jobbra fordulását. A rendszerváltozás vesztesei először az utódpárthoz fordultak. Aztán az elmúlt négy év és GyF tevékenysége el is riasztotta őket, és most a másik úgymond vesztes-párthoz pártoltak át, akik a rendszerváltozás korrekcióját ígérik.

bandeirante 2010.04.17. 16:34:40

A jobbikra leginkább az etatisták szavaznak, vagyis akik az államtól várják a megoldást. Ezek réegebben tipikusan maszopos szavazók voltak, de mióta megtapasztalták, hogy a maszopos állam nem segít rajtuk, áttértek a jobbikos államban való hitre.

borsikm 2010.04.17. 18:32:14

@tothh: @krüger: Mondom, hajlandó vagyok elfogadni ezt az elméletet, mert botorság lenne kijelenteni, hogy nincs semmilyen alapja. Azonban ha ez igaz lenne, meg kéne tudnotok magyarázni valahogy a kiugróan magas fideszes másodlagos pártpreferenciát (és mellékesen a maradék mszp-s körében mérhető minimális jobbikos másodlagos támogatottságot), a fideszes és az mszp-s szavazókénal magasabb iskolázottságot és lényegesen alacsonyabb átlagéletkort, vagy éppen Orbán viszonylag magas elfogadottságát, a Forsesene reprezentatív és Modortibi privát felméréséről már nem is beszélve...

bryan 2010.04.18. 17:47:21

@tothh:
Az érvelésed az ökológiai tévkövetkeztetés tipikus példája. A körzeti adatokból vonsz le olyan következtetést, ami az egyénekre vonatkozik. Ettől még lehet igazad, de ez nem azt jelenti, hogy a logikád helyes volt. Volt balos körzetekben történt Jobbikos előretörésen kívül igazából semmi nem támasztja alá az érvelésed.
Szerintem az a feltételezés is legalább ennyire megállja a helyét, hogy a 2006-os Fidesz szavazók, akik az MSZP-seknél általában jóval kevésbé voltak érzékenyek a radikális retorikára, szívesen álltak be egy igazán radikális pártba, amit korábban nem tehettek meg. Ezt a Fidesz középre húzódása az utóbbi egy-két évben szintén erősíthette. A Fidesz ezek helyett könnyen kaphatott a volt szoci táborból szavazatokat, részben a győzteshez húzás elve miatt, másrészt mert így lehetett a legjobban büntetni korábbi pártjukat. Szintén nem reprezentatív, de ismerőseim között a jobboldaliak szakadtak két táborra, köztük volt vita a Fidesz és a Jobbik támogatásáról. Baloldali ismerőseim körében a Jobbikra szavazás fel sem merült.
Feltűnő volt még, hogy ez az elmélet akkor kezdett rohamosan terjedni, amikor a Fidesz sajtó nekiugrott a Jobbiknak. Szerintem tehát ez nagyon kevéssé tudományos megalapozottságú, mint inkább taktikai okokból erőltetett gondolatmenet.
@krüger:
A Fidesz vizitdíjas népszavazási kezdeményezése hogy illik ebbe a képbe?
süti beállítások módosítása