HTML

Háromnegyed

A 2010-es választásokon a jobboldal történelmi lehetőséget kapott. Ez a blog azért jött létre, hogy 2002 soha többé ne ismétlődhessen meg.

Friss kommentek

Jobbik - nincs itt semmiféle rejtély

2010.04.14. 20:23 borsikm

Zsinórban másodszor olvashatunk nagyon igényesen megírt cikket a Véleményvezér-blogon, ezúttal most a Jobbik volt a terítéken. Szemléletes grafikákkal illusztrálták azt, amit józan paraszti ésszel már eddig is tudhatott a közéletben jártas illető: ott erős a Jobbik, ahol az általuk felvetett kérdések a valós helyzettel jól rezonálnak. Különösebb magyarázat nélkül átemelném az összegyűjtött grafikonokat, aztán jön majd még egy kis ráadás:

Viszonylag világos összefüggések, amelyek ugyanakkor hajlamossá tesznek egyeseket (különösen az értelmük által a tisztánlátásban gyakran megzavart, magukat értelmiséginek vallókat) olyan felelőtlen kijelentések meghozatalára is, miszerint a Jobbik a prolik, ergo a volt komcsik pártja. Utóbbi mítosz cáfolatát már tegnap említettem, az ott hivatkozott medián-felmérés azonban prolikérdésben is kihúzza a szőnyeget az elitisták lába alól. Jöjjenek tehát a Medián grafikonjai, hogy teljes legyen a kép:

Másodlagos pártszimpátiák

Átlegéletkor

Uccsó grafikon: Szavazók átlagkeresete (eFt/hó)

Látható, hogy nincs itt semmiféle nagy rejtély: a Jobbik szavazói leginkább a Fidesz törzsszavazóihoz hasonlítanak, csupán valamivel fiatalabbak, és talán ezáltal is problémaérzékenyebbek. Az, hogy hová adják majd a jövőben a voksukat, leginkább a kormányzó párt teljesítményén múlik majd.

Update: egy kis adalék még a komcsi Jobbik mítoszának rombolása végett: "2010 februárjában a Forsense egy olyan kutatást végzett, amelyben egy évvel korábban már megkeresett személyeket kérdezett meg újra. A vizsgálatból kiderül, hogy a Jobbik mai szavazóinak fele 2009 elején még bizonytalannak mondta magát, vagy nem árulta el preferenciáját, támogatóinak 24 százaléka a Fidesztől érkezett, 12 százaléka az MSZP-től, és 6 százaléka a MIÉP szavazója volt korábban." link

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz jobbik szavazók

A bejegyzés trackback címe:

https://haromnegyed.blog.hu/api/trackback/id/tr161921695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása