HTML

Háromnegyed

A 2010-es választásokon a jobboldal történelmi lehetőséget kapott. Ez a blog azért jött létre, hogy 2002 soha többé ne ismétlődhessen meg.

Friss kommentek

Kompetens-e Moody's?

2010.12.06. 23:30 borsikm

A választ aligha bízhatnánk hitelesebb személyre, mint magára a CEO-ra:

The chief executive of Moody's Corp. says his company's inaccurate ratings of mortgage-related investments were "deeply disappointing" but investors shouldn't rely on ratings to buy or sell securities.

Mindezt annak kapcsán mondta, hogy a válság előtt a bedőlő cégek értékpapírjait AAA minősítéssel illette eme remek cég. A mostani leminősítés miatt hisztiző index-függő barátainkat tehát nyugodtan irányítsuk ide.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://haromnegyed.blog.hu/api/trackback/id/tr72498417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsolt.vargak 2010.12.07. 01:12:01

Köszi, ez most kellett! :)

Sladin 2010.12.07. 23:22:24

Tök jó, hogy törölték az előző hozzászólásom. Volt benne hiba rendesen...
Ettől függetlenül még mindig rossz oldalról közelíted meg a kérdést.
Nem számít, hogy kompetensek-e, az számít, hogy az ilyen hitelminősítő intézetek véleményére adnak a világban.
Annak ellenére is, hogy csak késve reagálnak a változásokra. Ebből következően, ha ők úgy gondolják, hogy csődbe fogunk menni, akkor csak a piac ítéletét öntik szavakba.
Az általad idézet történet esetében sem az volt a probléma, hogy azt mondták csődbe fog menni valaki, hanem azt, hogy nem... Ezen pedig nem ártana elgondolkodnia azoknak, akik azt állítják, hogy nem kompetensek.
Arról nem is szólva, hogy a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése a magyar gazdaság, állam kitettségét növeli a nemzetköz "karvaly" tőkével szemben. Ugyanis megszünteti a magyar keresletet a magyar adósságpapírok, részvények után.
Állandóan azért sírunk, mert nincs magyar tőkés osztály, aki befektetne és teremtene valamit, ami esetleg külföldön is eladható.
Erre alkalmasak voltak a MNYP-k, összegyűjtötték a befizetett összegeket és egy részét magyar állampapírba (előírt részt), magyar és külföldi részvényekbe fektették.
Ők voltak a kis magyar részvénytársaságok esetében a piac csinálok, akik keresletet biztosítottak "kezdő" magyar vállalkozásoknak.
Mert a külföldi csak a blue chipet fogja venni a magyar részvény piacon, a Mol-t, az OTP-t, a Richter-t. Nem érdekli a még nemzetközi sikert be nem futott magyar cég. Ráadásul, ha nincs tőzsde, és a különadó miatt banki hitel sincs, honnan fog forráshoz jutni egy tőkére éhes magyar vállalkozás?
Lehet, hogy nem működtek jól a pénztárak és ezen bőven lehetett volna mit javítani, de így kiönteni a csecsemőt is a vízzel? Ráadásul az sem merült fel, hogy 40 év távlatában nem tudja az állam biztosítani a nyugdíjakat. Hiányzik 1 millió gyerek, és 1 millió munkahely, már most. Nem holnap, hanem ma. És ez a lyuk egyre inkább csak nőni fog. Képtelenségnek tartom a gondolatot, hogy ennyi gyereket pótolni lehessen, ráadásul ők akkor is hiányozni fognak a korfa bizonyos szintjeiről.
A kompetensség kérdése nálam bőven fölmerül a másik oldalon is....

borsikm 2010.12.08. 13:18:29

@Sladin: Nem kapsz ilyenkor értesítést, hogy miért töröltem? Mindegy, másodszorra sikerült kulturáltan, szóval válaszolok.

Persze, nem csak az számít, hogy kompetensek-e, hanem az is, hogy releváns-e a véleményük. Nos, ha a CEO azt mondja, a befektetők jobban teszik, ha nem csak a ratings-ek alapján döntenek, az talán felveti a relevancia kérdését.

Tagadhatatlan, hogy sajnos nem lehet figyelmen kívűl hagyni, ugyanakkor azt is észre kell venni, hogy éppen a válság okán a befektetők kezdik megfogadni a CEO tanácsát. Azt is látni kell, hogy ezen remek, független cégek szerepe gyakorlatilag abban merül ki, hogy tisztázatlan hátterű nagytőkés érdekcsoportok (széljobbos narratívában: zsidók) bunkósbotjaként befenyítsék azon országokat, melyen nem a Szent Piac akaratának megfelelően működnek. Na most úgy gondolom, hogy egyáltalán nem baj az, sőt, nagyon is támogatandó, hogy ha eme remek játékból lehetőségeinkhez képest megpróbálunk kimaradni. Nyilván Mo. gyenge fos, kis mozgástérrel, de azért egy leminősítés még nem tragédia, pláne nem objektív mérlege a valós teljesítménynek.

Az Mnyp-k befektetői piacra gyakorolt hatását már kitárgyaltuk egy előző posztban, röviden: fasság, hogy ettől függene érdemben az értékpapírpiac. Ugyanebben a posztban (kettővel lejjebb) elég részletes okfejtést olvashatsz magukról a pénztárakról, azok megszüntetéséről. Check.

Sladin 2010.12.08. 13:59:45

Nem, egy leminősítés nem tragédia. Tragédia az lenne, ha két cég is leminősítene minket bóvli kategóriába. Egyenlőre egyik sem tette meg, remélem nem is fogja.

A komoly befektetők nem is rájuk hallgatnak, mert sok esetben már csak követik a változásokat. Nem jeleznek előre!!! Viszont a befektetési politikában fontos szerepük van.
Elvárható lenne a befektetőktől, hogy ismerjék az országokat, de nem ismerik. Az információk csak egy része jut el már Bécsbe is, mit gondolsz, mennyi információ juttatható el mondjuk New Yorkba.
Igazad, lehet, hogy kiszolgálnak bizonyos fajta érdekeket, és fenyítenek. Ez maradjon azok számára gumicsont, akik hisznek a mesékben és az összeesküvés elméletekben.
A pénzt azért kapják, hogy mondjanak véleményt egyes cégekről, országokról, nyilván a megrendelők azok lesznek, akiknél a pénz van. Így nyilván meg is kell felelni az igényeiknek. Ha ők azt mondják, hogy csődbe mész valószínűleg meg is fog történni. De azért ebbe nem kell belelátni semmiféle gonoszságot.
A legtöbb ország, vállalat azért megy csődbe, mert képtelen "A" szabályok szerint játszani, "B" nem képes megváltozni, egy darabig ellenáll a nyomásnak, de aztán átszakad a gát és eltörik, mint egy bot.
Egyelőre Magyarország esetében ezt látom, és a Moody's is. Nem látszik az, hogy bármi is változna az elmúlt 13 évhez képest. A Költségvetési törvényben folyó költségre költik a MNYP pénzeket, sőt most még +90 milliárdot is elköltenek.
Remélem, hogy tavasszal tisztábban fogunk látni, olvashatunk, Egészségügyi reformról, nyugdíj reformról (mert az MNYP-s történettel nem lett hosszú távon finanszírozhatóbb az ország), reformok hosszú soráról. Utána lehet arról beszélni, hogy minek mi lesz a következménye.
Most nem látszik semmi abból, amit a kormány akar. Nem volt kormányprogram, csak a hit, hogy Viktor majd rendbe teszi az országot.
A probléma, hogy a hit elfogyott, nekem már nem elég. Sőt a nyugdíj döntés erősen korrodálta azt a meggyőződésem is, hogy itt kéne családot alapítanom.
süti beállítások módosítása